Top Social

Slik syr jeg truser

tirsdag 6. juni 2017


Jeg har lenge hatt lyst til å sy meg truser, men syns det virket litt vanskelig. Men så kom jeg over dette mønsteret som jeg så mange andre hadde anbefalt, og hoppet i det: Sewingheart Design på Etsy.

Det følger med en beskrivelse på selve mønsteret hvordan man skal gjøre det, og i tillegg så har Sewingheart Design en egen FB gruppe hvor det ligger bildeforklaringer blant filene.

Etter at jeg la ut disse to trusene fikk jeg en del spørsmål hvordan jeg syr på strikken. Hittil har jeg kun sydd en truse med FOE / foldeelastikk - og en med trusestrikk/blondestrikk. Disse syes på på forskjellige måter, og det viktigste å huske på er at om du bruker FOE trenger du kun å legge til sømmonn der hvor kantene skal syes sammen. Ved trusestrikk må du legge til sømmonn overalt.

Jeg har kun brukt vanlig symaskin.

Så over til forklaringen, denne viser hvordan jeg syr med trusestrikk/blondestrikk:

Klipp ut delene du trenger, jeg har valgt å sy hipster - mine deler ser slik ut, et forstykke, et bakstykke og to speilvendte kiler:



Det første som skal syes er kilene. Den smaleste delen på kilen skal limes eller nåles til nederste del av forstykke (den rette delen):





Så limer jeg den andre kilen, fortsatt på det smaleste stykke:



Så legger du delen du akkurat har tatt lim på mot forstykkes vrange, slik:



Så syr du de tre lagene sammen med en elastisk søm, f.eks sikk sakk eller falsk overlocksøm.





Nå skal kilene syes fast i bakstykket. Det er denne delen mange syns kan virke vanskelig/skremmende, men når du sitter med delene i hendene går det veldig greit.

Legg framstykke og bakstykke rettside mot rettside. Brett kilene hver sin vei, den nederste kilen legges rett mot rett mot bakstykkets grensøm/skrittsøm, ta på lim eller sett inn en nål:




Den kilen som er på toppen taes på baksiden av trusa og ned til grensømmen/skrittsømmen, slik at den brede delen på kilens rettstykke møter trusa sin vrangside, ta på lim. Delene skal nå se slik ut:




Sy så de tre lagene med en elastisk søm.

Etterpå vrenger du trusa ut så den ser ut slik:




Det neste du skal finne ut av er hvor lang strikkene du skal bruke må være. I sybeskrivelsen til mønsteret står det 80 % av lengden, så da måler jeg først lengden rundt lårene med et målebånd.

Ganger så med det tallet jeg får med 0.8. Svaret på det er lengden de 2 strikkene rundt lårene skal være.


I sybeskrivelsen syes en sidesøm sammen først, men jeg kanter lårene først.

For å få stretchen jevnt finner du først midten på strikken, markeres med en nål, tusj etc.

Så finner du midten på sømmen som skal ha strikk, og markerer den på samme måte.


Strikken skal syes på med rettsiden av strikken mot rettsiden av stoffet, slik at blondene kommer inn mot trusa.

Fest så en nål i enden av den ene strikken, og fest den i den ene enden på trusas liv - gjør det samme i den andre enden av strikken og på midten:



Man må selv finne ut hvilken bredde og lengde på sømmen som passer for seg. Strikken skal syes fast med sikk sakk, og jeg syr med denne bredden og lengden på stingene:



Nå skal strikken strekkes likt i mellom disse 3 punktene. Jeg syr først et par sting i enden slik at strikken festes i trusa, før jeg holder enden bak symaskinfoten med den ene hånden, og midtpunktet med den andre slik (når jeg ikke tar bilder så har jeg venstre hånd bak foten, og høyre hånd der den venstre er på bildet, hehe)




Jeg hjelper litt til med å dra stoffet jevnt under symaskinfoten, husk å dra kun i strikken - den skal ligge kant i kant med stoffet - men stoffet må ikke dras.

Når du har gjort det ser det omtrent slik ut:



Nå skal rettsiden av blondestrikken brettes inn mot trusas vrangdel slik at blondene følger trusa sin kant. Kun blondene skal syns, slik:



Nå skal strikken syes ned og på plass. Jeg bruker 3 trinns sikk sakk som i syforklaringen - og denne stingbredden og lengden:




Det som er viktig nå er at du ikke drar i strikken, da blir resultatet veldig skrukkete. Mens du syr nå så bare pass på at stoffet ligger rett og ikke bulkete langs kanten. Gjerne hjelp til med en finger foran symaskinsfoten når du syr (uten å sy fingeren da 😅 )

Når du så har gjort det skal resultatet se omtrent slik ut:




Gjør det samme med den andre siden av benet.

Så syr du sammen den ene sidesømmen med elastisk søm:




Nå skal du sy på strikken i livet på samme måte som du sydde strikken rundt lårene. Mål først hvor lang sømmen er rundt hele livvidden, gang tallet med 0,8 og klipp strikken ut etter målet du da får.

Når du har gjort det kan du om du ønsker sy ned sømmonnene med en elastisk rettsøm.

Et tips er å skrive ned hvilken lengde du bruker på strikken, enten rett på mønsteret eller på en konvolutt om du har mønsterdelene oppi der.

Det samme kan du evt. gjøre med den stingbredden og stinglengden du liker, så har du det klart til neste gang!

Slik ble sluttresultatet av min truse, lykke til!




PS Jeg er tom for foldestrikk/FOE, men skal vise hvordan jeg gjør det når jeg får kjøpt ny.

Post Comment