Top Social

Innstillinger og tips og triks på Janome Coverpro

mandag 24. juli 2017Jeg har hatt min Janome Coverpro 1000 CPX i 5 år nå, men det er først de siste par årene jeg har tatt meg tiden til å bli bedre kjent med den.

Det første man bør gjøre når man kjøper seg en ny symaskin, er å lese brukermanualet - og så teste seg fram på div. ulike stoff med de ulike sømmene / innstillingene. I tillegg bør man ha rette nåler, det står i brukermanualet hvilke man bør bruke.

Jeg har selv aldri opplevd hoppesting på min cover, og de to gangene det har vært skikkelig krøll, så har en av trådene ramlet ut - eller sittet i fast.

Det er viktig at man trer trådene etter brukermanualet - og at man drar tråden opp og ned for å sjekke at den sitter fast i trådspenningshjulene.


Tips og triks!

Det som er viktig med coveren, er at den ikke syr uten stoff. Jeg begynner og avslutter alltid på en stoffbit, som regel rester jeg har liggende etter kantebånd.

Når jeg enten syr på kantebånd, eller jeg kanter f.eks nederst på et plagg med coveren, så syr jeg først sammen en skulder/sidesøm - så legger jeg opp - eller syr på kantebånd, før jeg syr sammen den siste skulderen/sidesømmen. På den måten skjærer også overlocken vekk biten jeg startet og avsluttet på.


Om man har sydd begge sidesømmene før man legger opp, og syr rundt - er det viktig på feste trådene på slutten. Ellers rakner hele sømmen.

Man kan feste de på denne måten her som vist nederst på FB siden til Klar Ferdig sy:Klar Ferdig Sy har også et par føtter som kan gjøre det enklere, denne f.eks bruker jeg hele tiden - letter å se hvor man syr da den er gjennomsiktig, og også litt kortere enn den som følger med maskinen:

https://www.klarferdigsy.no/products/gjennomsiktig-trykkfot-janome-coverpro

Denne vurderer jeg å kjøpe, den gjør det lettere å treffe på rett sted når man bruker coversømmen som pyntesøm:

https://www.klarferdigsy.no/products/center-guide-fot-til-janome-cover-pro

---

Om du skal ha kantebånd, er det veldig praktisk å kunne lage metervis selv så du ikke går tom midt i et prosjekt. Her har jeg laget en tutorial som viser hvordan.

Et annet tips er inneimellom når man skal bruke kantebåndsapparatet, så sklir kantebåndet ut og mot høyre - da kan man enten feste en legokloss eller f.eks en tom nåleeske med lærertyggis/tape inntil foten slik:
Du ser kanskje på bildet at jeg har tegnet på noen blyantstreker på plasten?
Kjempe kjekt når man skal legge opp, så blir sømmen like langt fra kanten hele veien rundt.

En annen ting jeg bruker lærertyggis til, er at jeg har en liten bit oppå maskina hvor jeg fester den 3. nåla som jeg bruker når jeg syr pyntesømmer. Da slipper jeg å lete etter den når jeg trenger den.

I starten så kjøper man gjerne 4 vanlige trådsneller i samme farge, men man trenger strengt tatt ikke mer enn en - i hvertfall ikke i farger man ikke bruker mye. Det jeg har gjort er å kjøpe masse undertrådsneller - så spinner jeg over fra den store snella, på 3 små undetrådsneller.

Jeg bruker kun tre nåler når jeg syr lommer på fra baksiden:
Har kjøpt flere slike esker til å ha undertrådsnellene i, bruker så og si kun Stoff og Stil sine vanlige trådsneller på coveren:
Har en del vanlige sneller også, de har jeg oppbevart på et hjemmelaget trådsnelle stativ (her står det hvordan det er laget):En annen smart løsning som jeg har funnet på helt av meg selv, er å ha de ferdig kuttede kantebåndsrullene på en gardinstang hengende bak coveren. Dermed kan de brukes der de henger rett i kantebåndsapparatet:Jeg har kjøpt alle mine 3 kantebåndsapparat herfra, A-binder bretter ribben 3 ganger (alle mine 3 gjør det) og B-binder bretter 4 ganger:

Linken viser et apparat som bretter 3 ganger, og som man trenger 38 mm brede kantebånd til - det er det jeg stort sett bruker til alt:

http://www.ebay.com/itm/INDUSTRIAL-COVERSTITCH-MACHINE-BINDER-A-1-1-2-CV23-/122464188214?hash=item1c836f3736

Innstillinger jeg bruker på min Coverpro:


Om man kanter med kantebåndsapparat, så har resultatet mye å si hvilke innstillinger du bruker ettersom hva du kanter med.

Her er min liste over hva jeg bruker:

Stoff og Stil sin ribb: 6-6-6-3

---

Interlock: 4-4-4-3

---

Kjekk og Søt/Uglemor/Siljesyr sin ribb: 5-5-5-3

Bruker stinglengde 4 og

Diff: 1,25

----

Coversøm på f.eks isoli eller tykkere stoffer (bryteren til venstre) : 6-6-6-4, stinglengde 4 og diff 1,25. Lavere diff for en mer stretchtig søm.


--

Helt til sist vil jeg bare si at noen av Janome Coverpro 1000 CPX er transportøren feiljustert fra fabrikken sin side, så om du har prøvd alt av innstillinger og fortsatt er plaget av hoppesting - så kan det være at din transportør trenger å bli stilt. Det er i såfall butikken du kjøpte maskinen av som skal justere dette gratis.

Man kan justere det selv også, men da vil ikke garantien din gjelde - man kan i såfall måle hvor høy undertransportøren er når den står på det høyeste - det letteste er å måle med en bladsøker som denne , om man har et sømmometer fra Stoff og Stil måler det ca. 1,2 mm - overtransportøren skal være mellom 1 mm og 1,2 mm høy:Man justerer disse skruene for å få den riktige høyden:

Post Comment